Teracom Mobil logo.

Viktig information om batteriet till 4G WiFi-router (U270V)

Viktig information om batteriet till 4G WiFi-router (U270V)

Viktig information om batteriet till 4G WiFi-router (U270V)

Det har nyligen blivit känt att det vid två tillfällen har uppstått brand i 4G WiFi-routerns batteri bland kunder hos vårt norska systerbolag Ice Net. De har bett samtliga av sina kunder att ta ut batteriet ur sin router tillvidare som en säkerhetsåtgärd och vi följer samma led.

Routern kan självklart fortsätta att användas med strömkabeln helt riskfritt efter det att batteriet har kopplats ifrån, man kan ta ut batteriet utan att det är någon skillnad på routerns prestation. Det är fortfarande säkert att använda batteriet efter det att det har laddats upp fullt, men som med all elektronik ska batteriet inte laddas mer än nödvändigt och därför tas ut efter det att det är laddat.

Vi ber dig därför att ta ut batteriet när det är laddat och du inte använder det.

Vi beklagar eventuella problem som uppstår, men vi sätter alltid säkerhet till våra kunder först och det är därför viktigt att du kopplar ifrån batteriet i din router när du har tillgång till ström och batteriet är fulladdat.

Detta gäller enbart routern på bilden ovan av model U270V. Hädanefter kommer vi att prata om 4G WiFi-routern som en U270V router för tydlighetens skull.

Undrar du över något?
Vi har samlat svar på olika frågor som kan tänkas uppstå i samband med detta nedan, du är självklart också välkommen till att kontakta oss antingen via på e-post kundservice@net1.se eller via telefon 08-5250 45 38.

 

Frågor

Hur vet jag om jag har en U270V router?
På etiketten under din router står det vilken modell det är, det går där att identidifera om det är en U270V router eller om det är en annan modell.

Hur kopplar jag ur batteriet?
Stäng av routern med knappen och ta sedan ut strömkabeln, öppna sedan batteriluckan under routern, lyft upp batteriet och koppla ur batterikabeln. Stoppa sedan tillbaka batteriluckan, koppla in strömkabeln och slå på routern igen.

Jag är i behov av att använda batteriet, vad gör jag?
Du kan fortfarande ladda och bruka batteriet, men som generellt med hemelektronik ska man inte ladda batteriet när det redan är fullt. När Power-lampan lyser med ett konstant sken är batteriet fullt, kopplat då ur batteriet och fortsätt användning som vanligt med kabeln. Blinkar Power-lampan så laddas batteriet.

Vad gör jag med batteriet när jag har kopplat ur det?
Du väljer själv om du låter batteriet sitta kvar inuti routern, men med kabeln urkopplad, eller om du vill förvara det brevid routern och endast koppla in vid behov.

Kan jag använda routern som vanligt utan batteriet?
Ja, routern fungerar precis som vanligt bortsett ifrån att den kommer att sluta fungera ifall strömmen via strömkabeln bryts.

Kan jag använda ett annat batteri?
Nej, du kan inte använda ett annat batteri till din U270V router.

Hjälper det med ett nytt batteri?
Nej, det kommer inte att hjälpa med ett nytt batteri. Undantaget är ifall batteriet har synliga skador eller har svullnat upp. Då ska batteriet återvinnas, kontakta oss sedan på 08-5250 45 38 eller kundservice@net1.se så ser vi till att du får ett nytt batteri.

Kommer jag att få en ny router?
Eftersom att felet ligger i batteriet kommer det inte att skickas ut någon ny router om inte vår leverantör anser det nödvändigt för att lösa detta problem. Vi återkommer i så fall med mer information om detta senare.

Hur snabbt behöver jag koppla ur batteriet?
Vi rekommenderar samtliga användare av en U270V router att koppla ut battieret snarast möjligt för att vara på säkra sidan.

Routern står på en åtillgänglig plats med batteriet i sig, vad gör jag?
a. Om routern är inkopplad med batteriet och med ström ber vi dig att koppla ifrån batteriet snarast möjligt.
b. Om routern inte är inkopplad i ström ber vi dig att ta ut batteriet nästa gång du planerar använda den.

Jag har haft min router i många år med batteriet i, varför måste jag koppla ut batteriet nu?
Det har nyligen blivit känt att vid två tillfällen har bränder startat i U270V routrarna på grund av batteriet. Vi har därför grund till att tro att batteriet kan ta skada om det är kopplat till ström och laddas under en längre tid. Därför går vi nu ut med information för att be kunder om att koppla ifrån batteriet.

När och hur upptäcktes felen?
Detta blev känt nyligen igenom att Ice Net fick informationen från en kund. Under 2016 fick de in ett liknande fall där den tekniska supporten kunde komma till slutsatsen att det inte rörde sig om produktionsfel. Alla U270V routrar är testade och godkända med gällande Norska, Svenska och Europeiska lagar. Vi har kontaktat leverantören för att komma till botten med detta. Vi rekommenderar därför tillsvidare att du inte låter batteriet vara inkopplat i routern mer än när det laddas och när det används.

Kan routern börja brinna även om jag inte har ett batteri i routern?
Det finns inga rapporterade fall om att en router skulle börja brinna som inte har ett batteri inkopplat i sig.

Täcker ni kostnaden för att jag måste åka och hämta routern?
Vi har tyvärr inte möjlighet till att kompensera för kostnader i samband med frånkopplingen av batteriet.

Påverkas routerns prestanda av att jag måste använda strömkabeln?
Nej, routerns prestanda är densamma efter det att batteriet har kopplats ifrån bortsett ifrån att den inte kommer att fungera om strömmen skulle brytas.

Den här sajten använder kakor.

Net1 använder cookies för att se till att du får bästa möjliga användarupplevelse och för att kunna leverera skräddarsydda erbjudanden till just dig. Läs mer om hur vi använder kakor här.