Teracom Mobil logo.

Nyheter

Del 3 - Tre svenska elnätsbolag: Därför väljer vi Net1

Publicerad: 7 november 2018

I vår tredje artikel med fokus på svenska elnätsbolag tar vi reda på hur tre olika aktörer i branschen har löst sina individuella kommunikationsutmaningar. De berättar hur rätt teknik bakom uppkopplingen till M2M-lösningarna i deras verksamheter möjliggör bättre kommunikation, som i slutänden skapar tryggare och mer driftstabil elförsörjning. Kort sagt – orsaken till att de har valt Net1!

Överlägsen täckning viktigt för Bodens Energi

För att samla in data för både övervakning och styrning av vattenkraftsstationerna har Bodens Energi genom åren använt sig av olika M2M-uppkopplingar – med varierande resultat. De stod inför utmaningen att hitta en uppkoppling med täckning där de ordinarie mobilnäten inte räcker till. Ett nät med större räckvidd än ordinarie mobilnät krävdes och det skulle visa sig att 450 MHz-bandet hade de egenskaper som motsvarade kraven. Idag är samtliga sex vattenkraftstationer uppkopplade med dem och nätet används även för mottagningsstationer, frånskiljare, brytarkurer och fjärrmanövrerade brytare. Andreas Ericsson är systemtekniker på Bodens Energi och berättar om varför uppkoppling i 450 MHz-nätet skulle visa sig fungera bättre än tidigare alternativ:

– Vattenkraftsstationerna ligger uppåt sju mil bort i områden med mycket skog, där det ofta annars är svårt att få till stabil uppkoppling. Därför var det framförallt den överlägsna täckningen i 450-frekvensen som ledde fram till valet att anlita Net1 för uppkoppling av våra M2M-lösningar.

Säker kommunikation nyckeln till framgång för Linde Energi

För Linde Energi är säker och stabil kommunikation mellan SCADA-system och sensorer avgörande för en välfungerande fjärrstyrning och övervakning av vattenkraftverken. Tidigare säkrade Linde Energi kommunikationsvägarna genom 50 enskilda VPN-tunnlar – en för varje uppkopplingspunkt. I längden blev det varken ekonomiskt eller organisatoriskt försvarbart. När man såg över alla möjliga alternativ landade man på Net1.

Weine Ohlson är IT-ansvarig på Linde Energi och ansvarar för drift och underhåll av systemen. Han förklarar varför valet av leverantör för uppkoppling, precis som för Bodens Energi, föll på Net1:

– En helhetslösning innebär att vi får bättre kontroll på utrustningen och säkrare kontakt med stationerna. I tjänsten som Net1 erbjuder ingår även tillgång till experter som kan identifiera och åtgärda felen snabbt – en spetskompetens som saknas inom kommunens organisation, vilket även gör att ledtiderna blir kortare.

Stabilitet genom redundans avgörande för Nacka Energi

I den nya stadsdelen Nacka stad på Sicklaön planeras 14 000 nya bostäder och 14 000 nya arbetsplatser byggas. I och med de stora byggnationerna i Nacka kommun ökar risken för incidenter av olika slag och därför är det en ständig utmaning för Nacka Energi att undvika avbrott i kommunikationen med elstationerna. Det gäller att få snabb indikation vid avvikelser så att problemen snabbt kan åtgärdas.

För att försäkra sig mot dessa incidenter använder Nacka Energi Net1:s M2M-uppkoppling som en del av en redundant lösning. Ola Heed, IT-ansvarig på Nacka Energi, berättar varför:

– 450 MHz-bandet är försäkrat med dieselaggregat via Teracoms infrastruktur. Det ger den stabilitet vi behöver för att fortsätta bedriva vår elmätning och bevakning, oavsett strömavbrott. Net1 är den enda operatören vi har hittat som löser det problemet.

—–

Vill du läsa mer om hur våra elbolagskunder använder Net1:s lösningar för stabilare och säkrare M2M-kommunikation? Läs våra kundcase för Linde EnergiBodens Energi och Nacka Energi!

Relaterade nyheter

Du kanske även är intresserad av


Den här sajten använder kakor.

Net1 använder cookies för att se till att du får bästa möjliga användarupplevelse och för att kunna leverera skräddarsydda erbjudanden till just dig. Läs mer om hur vi använder kakor här.